Mirjam Rokkanen syntyi vuonna 1911 Pietarissa, josta muutti perheen mukana Suomeen vallankumouksen alta. Vuonna 1938 hän asettui Lauttasaareen, jossa eli koko loppu elämäänsä, vuodesta 1966 perheen kauppaneuvos-isän Oskar Rokkasen Pohjoiskaari 32:een rakennuttamassa pienkerrostalossa. Isä oli vahvatahtoinen liikemies, joka oli laaja-alaisen sähköalan yrityksen Pohjoismainen Sähkö Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys oli aikoinaan myös maan suurin levy-yhtiö, jonka listoilla oli kuuluisuuksia aina Tauno Palosta Jukka Kuoppamäkeen. PSO:ssa toimi konttoripäällikkönä 1940-luvulla myös Mirjam. Tytärtään isä ei kuitenkaan halunnut musiikkialalle, vaan painosti tätä insinööriopintoihin. Isä kuitenkin hävisi henkien taistelun: Mirjamista tuli laulaja.
Hans Helinin kanssa avioiduttuaan nimensä vaihtanut Mirjam Helin opiskeli laulajaksi Sibelius-Akatemiassa, josta hän suoritti diplomin vuonna 1942. Hän saavutti pian suuren suosion niin kriitikkojen, alan ammattilaisten kuin tavallisen musiikkia kuluttavan kansan keskuudessa. Vuonna 1948 Helin oli koko Yleisradion soitetuin laulaja. Kirkasääninen sopraano esitti lauluja laidasta laitaan: hän toimi oratoriosolistina, piti yksityiskonsertteja ja tulkitsi jopa iskelmiä taiteilijanimi Anja Sinin suojissa. Vuonna 1950 Helin teki ensiesiintymisensä Pariisissa, jonka jälkeen hänelle tarjottiin oitis oopperasta Wagner-roolia. Avioliitto vei kuitenkin voiton: Mirjam Helin kieltäytyi roolista ja palasi Suomeen.
Laulajanuran ohella Mirjam Helin tuli tunnetuksi laulunopettajana. Ensimmäisen työn hän aloitti Viipurin musiikkiopistossa Lahdessa vuonna 1950 ja Sibelius-Akatemian laulun ja laulupedagogiikan opettajaksi hän siirtyi vuonna 1960. Jälkipolville Mirjam Helin on kenties kuuluisin hänen nimeään kantavasta kansainvälisestä laulukilpailusta. Hans Helin kuoli vuonna 1973. Vuonna 1981 Mirjam ja Hans Helinin nimissä tehtiin Kulttuurirahastolle lahjoitus, jonka turvin kilpailu järjestettiin ensi kerran vuonna 1984.
Kuva: Lauttasaari-Seura.
Ihmiset ja yhteisö