Lauttasaari on aina huvila-asutuksen alkuajoista lähtien ollut urheileva ja ulkoileva yhteisö. Liikunnan riemua on haettu paitsi eri lajeihin vihkiytyneistä seuroista myös spontaanisti syntyneistä tapahtumista. Saarella on hiihdetty, hypätty mäkeä, lasketeltu, melottu, purjehdittu, uitu, luisteltu, palloiltu, tanssittu, voimisteltu ja tietenkin juostu. Myös koripallolla on perinteitä Lauttasaaressa. Aluksi toiminta tuli kaupunginosan ulkopuolelta: 1950-luvun lopulta lähtien maan ehdottomaan eliittiin kuulunut munkkiniemeläinen Torpan Pojat harjoitteli ennen menestyksen aikojaan Myllykallion vanhalla tanssilavalla. Sodan jälkeisinä vuosina kaksi SM-mitalia voittanut Karhun Pojat puolestaan yritti laajentaa toimintaansa perustamalla 1960-luvulla Lauttasaareen oman kaupunginosajoukkueen. Koripalloa harrastettiin 1970-luvulla myös monitoimiseura Pyrinnössä, mutta päähuomio oli kuitenkin edelleen muissa lajeissa.
Varsinaisesti koripallo vakiintui saarelle vasta vuonna 1978, kun Lauttasaareen perustettiin oma koripalloon erikoistunut seura, ToPoLa. Kuten lyhenteestä voi päätellä, seuran synty oli kiinteästi yhteydessä Torpan Poikiin. Munkkiniemeläisten aktiivinen koripallotoiminta oli houkuttanut myös joukon lauttasaarelaisia nuoria lajin pariin. Kun matka saarelta Laajalahden toiselle puolelle oli pitkä, päättivät poikien vanhemmat perustaa seuran kotisaarelle. Seuran nimeksi oli tarkoitus tulla Lauttasaaren Torpan Pojat, mutta nimen rekisteröintiä ei nimien samankaltaisuuden vuoksi hyväksytty. Tämän vuoksi hankkeen puuhamies Tom Hynninen ehdotti, että seuran nimen olevan virallisesti Touhun Pojat Lauttasaari.
Toiminta on laajentunut huomattavasti historian kuluessa. Nykyään seurassa on yhteensä 16 eri-ikäisten joukkuetta ja jäseniä kaikkiaan noin 300.
Kuva: ToPoLan logo. Touhun Pojat Lauttasaari.
Ihmiset ja yhteisö