100-vuotiasta Suomea juhlittiin Lauttasaaressa

Lauttasaaren omaa itsenäisyysjuhlaa vietettiin 6.12. tavallista juhlavammissa merkeissä Lauttasaaren kirkolla. Tilaisuus oli huipentuma Lauttasaaressa järjestetyistä itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumista.

Päivä alkoi perinteisesti aamulla seppeleen laskulla sankarihaudoille. Iltapäivän pääjuhlan vieraat toivotettiin tervetulleiksi kirkon tornista soitetulla juhlafanfaarilla, jonka jälkeen kirkon pihalla kohotettiin malja 100-vuotiaalle itsenäisyydelle.

Tilaisuuden musiikkipuolesta vastasivat Lauttasaaren orkesteri ja laulaja Hanna Pakarinen, joka esitti kantaesityksenä itsensä ja Timo Kiiskisen tilaisuuteen säveltämän ”Lahjalaulun”.

Juhlapuheen piti emeritasuurlähettiläs Laura Reinilä. Suurlähettiläs Reinilä on ollut ulkoministeriön tehtävissä kriisiaikoina niin Lähi-Idässä kuin Itä-Euroopassa, joissa käsitys demokratiasta ja naisen asemasta ei ole läheskään niin itsestään selvyys kuin Suomessa.  Pitkään Lauttasaaressa asuneena Reinilä esitti lopuksi toivomuksen, että saari saisi säilyttää ainutlaatuisen merellisen luontonsa eikä sitä pilattaisi asutusta liikaa tiivistämällä.

Lauttasaaren säätiön hopeinen Pro Lauttasaari -mitali annettiin kymmenkertaiselle melonnan Suomen mestarille Torsten ”Nappus” Liljebergille. 101-vuotias Liljeberg on talvi- ja jatkosodan veteraani.  Hän on vuosikymmenien ajan asunut Lauttasaaressa ja tuonut aina esiin kiintymystään kotisaareensa. Pronssisen Pro Lauttasaari -mitalin sai koripalloseura ToPoLa:n pitkäaikainen ja ansioitunut puheenjohtaja Jyri Saraste.

Itsenäisyysjuhlassa on myös perinteisesti jaettu Lauttasaaren säätiön vuoden Nuorisostipendit. Tänä vuonna tuen kohderyhmänä oli saaren nuorisovalmennustoiminta. Stipendillä palkittiin kolme nuorta valmentajaa: Henrik Suonio (PPJ/Lauttasaari), Tiitu Lahti (ToPoLa) ja Robin Willgren (HSK).

Itsenäisyysjuhlaan osallistui runsaslukuinen lauttasaarelalaisyleisö, joka palkittiin tilaisuuden lopuksi herkullisilla kakkukahveilla.

Itsenäisyysjuhlan järjestivät Lauttasaari-Seura ja Lauttasaaren säätiö yhdessä Lauttasaaren seurakunnan kanssa.