post

1952 – Aimo Tukiainen

Vuonna 1954 Lauttasaareen asettuneen 37-vuotiaan viipurilaisen kuvanveistäjän Aimo Tukiaisen elämä mullistui. Rikkonaisen työläiskodin kasvatti oli Viipurin taiteenystäväin piirustuskoulun iltalinjalta ja myöhemmin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun oppilaana ammentanut Suomen kuuluisimmilta opettajilta alan ammattitaidon ja luovinut tiensä sodanjälkeisen kuvanveistäjäsukupolven eturintamaan. Mainetta Tukiainen oli ehtinyt niittää niin sotamuistomerkkien, alttarireliefien kuin työväkeä kuvaavien monumentaalisten teosten toteuttajana. Ensimmäinen hänen julkinen työnsä oli Karkkilan punaisten muistomerkki. Vuonna 1954 Tukiainen kuitenkin asetettiin aivan uudella tavalla kansakunnan huomion keskipisteeseen: peräti 737 503 suomalaista sitoutui julkisessa varainhankinnassa rahoittamaan pitkään suunniteltua hanketta, jossa epäonnistuminen ei yksinkertaisesti ollut mahdollista. Helsinkiin piti pystyttää marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas, ja järjestetyssä kilpailussa eversti Adolf Ehrnroth oli valinnut voittajaksi Aimo Tukiaisen ehdotuksen.

Aikataulunsa, julkisuuden ja erityisesti patsaan hevososion teknisen toteutuksen hankaluuden vuoksi teos täytti kuvanveistäjän elämän lähes täysin seuraavan kuuden vuoden ajan. Työn Tukiainen valmisti alusta loppuun arkkitehti Osmo Siparin taiteilijalle Tiirasaarentie 27:ään suunnittelemassa ateljeetalossa. Toukokuun lopussa 1960 valmis työ siirrettiin erityissaattueessa Lauttasaaresta sijoituspaikalle Postitalon eteen Helsingin keskustaan. Paljastustilaisuus pidettiin Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6.1960.

Realistisen kuvaustaiteen edustajana aloittanut Tukiainen muokkasi suurtyönsä jälkeen taiteellista minä-kuvaansa ja siirtyi vapaampaan sommittelutapaan ja materiaalien työstämiseen. Tästä huolimatta hän ei hylännyt monumentaalisia teoksia. Yhtenä esimerkkinä hänen myöhäistuotannostaan on vuonna 1973 julkistettu Lauttasaaren sankarihautamuistomerkki, Katkaistu elämä. Kaikkiaan Aimo Tukiainen teki mittavan uransa aikana 46 julkista teosta, 153 vapaata veistosta, 93 muotokuvaa ja 89 mitalia. Lisäksi hän toimi lukuisissa taidealan luottamustehtävissä.

Kuva: Lauttasaari-Seura.
Ihmiset ja yhteisö