post

1958 – Lauttasaaren kirkko

Seurakunnallisesti Lauttasaari liitettiin osaksi Helsinkiä vuonna 1939, mutta omaa kirkkoa ei saarelle vielä hetkeen saatu. Jumalanpalvelukset pidettiin Lauttasaarentie 16:n katutason liiketiloissa. Tuolloin Lauttasaaren seurakuntatyön johtajana toimi maan kuulu runoilija ja pappi Lauri Pohjanpää. Kun Lauttasaari vihdoin vuonna 1956 irrotettiin Keski-Helsingin seurakunnasta omaksi kokonaisuudekseen, suunnitelmat Lauttasaaren kirkon rakentamiseksi olivat jo pitkällä.

Uusi kirkkorakennus vihittiin käyttöön syyskuussa 1958. Sen olivat suunnitelleet lauttasaarelaiset arkkitehdit Marja ja Keijo Petäjä. U-kirjaimen muotoisessa ja lattiapinta-alaltaan yli 5000 neliön rakennukseen tehtiin kaksi kirkkosalia suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä toimituksia varten. Tämän lisäksi kokonaisuuteen sisällytettiin myös työ- ja kerhotiloja. Kellotornin kolme kelloa saatiin suurella vaivalla nostettua paikoilleen maaliskuussa 1957. Suurin kelloista painoi lähes tuhat kiloa, mikä aiheutti ensi yrittämällä torniin kiinnitetyn teräksisen nostokurjen taipumisen massiivisen painon alla. Toinen yritys päättyi puoleen väliin, kun nostokoneen kitka loppui. Kolmas kerta sanoi toden. Työpäivä päättyi kuitenkin traagisesti, kun rakennusmies putosi tornista ja kuoli. Vuoden päästä tornin huipulle nostettiin risti, joka lähes 20 metrisenä oli korkeampi kuin monet alueen kerrostalot. Sen paino oli vielä kellojakin mahtavampi: lähes 4000 kg.

Kuva: Postikortti Lauttasaaren kirkosta. Vasemmalla suomenkielinen ja oikealla ruotsinkielinen kirkko. Holger Degermanin postikorttikokoelma, Lauttasaaren säätiö.
Ihmiset ja yhteisö